Teamudvikling

Teamudvikling

Resultater og relationer definerer teamudvikling

et team er Aldrig bedre end det svageste led

Enhver organisation er sammensat af en række forskellige kompetencer og roller. Disse danner grundlag for et tværorganisatorisk samarbejde omkring opgaveløsning. Når det arbejde går op i en højere enhed, kalder man det et stærkt teamarbejde. Derfor er der efterhånden mange virksomheder, der har set lyset i målrettet teamudvikling og ikke blot “sjove selskabslege”.

En del organisationer må dog også sande, at der til tider opstår udfordringer i denne opgaveløsning. Oftest fordi samarbejdet bliver udfordret af menneskers forskellige perspektiver og måder at se verden på. Dette kan imødegås af fokus på teamudvikling.

I teamudvikling er Tillid er et afgørende parameter

Gensidig tillid er et væsentligt parameter for at lykkes som team. Det kan være et besværligt og også følelsesorienteret parameter at italesætte og ændre på. Vi oplever ofte, at man ikke i nødvendig grad får taget fløjlshandskerne af, for at nå ind til problemets kerne. 

Teamudvikling er en væsentlig disciplin. Disciplinen bliver ikke mindre hvis der også er distanceledelse tilført. Det fordrer i den grad, at der er fokus på arbejdet med at opbygge tillid til hinanden, og der kan være behov for støtte fra en ekstern partner

Hvad gør teamudvikling svært?

Comentor har trænet i teamudvikling i årevis. Vi kan næsten hver eneste gang stille diagnosen på forhånd, når der er støj på frekvensen:

  • Man har sine egne mål, men ingen fælles
  • Enhver arbejder målrettet henimod egne mål og tager derfor oftest kun ansvar for disse
  • Når der er behov for at rykke sammen, har man ikke trænet situationen i fredstid. Uden et sæt fælles spilleregler, er det svært at dække hinandens ryg og vinde, når man går i ”krig”.

Det resulterer ofte i, at enhver ud fra de bedste intentioner, passer sit eget i dagligdagen for at sikre, at man når det, man er sat i verden til. Udfordringen er bare, at man ikke altid har helt samme billede af retningen eller måden, hvorpå man skal nå derhen.

Kommunikation er underdrevet i teamudvikling

Det ender i forkerte prioriteringer og mangelfulde informationer. Manglende inddragelse på tværs af snitflader skaber støj ned igennem organisationen, hvor medarbejderne kigger op og tænker ”ved de overhovedet, hvad de har gang i?”.

Ovenstående scenarie er måske sat lidt på spidsen, og alligevel tæt på den virkelighed, vi møder. I yderste konsekvens får det følger, der hæmmer virksomhedens vækst, fokus og ikke mindst trivsel og arbejdsglæde.

Det svarer til, at et fodboldhold går på banen uden at være enige om taktik og spillestil. Det vinder man heller ikke ret mange kampe på!

Ekstern støtte kan være en del af en løsning, men hvordan?

Comentor har massiv erfaring i at arbejde med teamudvikling af såvel nye som fasttømrede organisationer. Vi er særdeles gode på jeres hold når I har et ønske om at styrke effekten af den indsats, den enkelte leverer. For derigennem højne resultater og arbejdsglæde, så det mærkes i yderste led.

Står du i en situation, som kunne være relevant at ventilere, så tøv ikke med at kontakte Jakob Møller Hansen på mail: jmh@comentor.dk. Vi tager gerne en uforpligtende drøftelse og vurdering af, hvorvidt Comentor kan være en del af jeres løsning.